Árpád Weisz

Inom fotbollshistorien så finns det många namn som haft stor betydelse för att sedan av många glömmas bort bland sportens hets. Árpád Weisz är en av de namnen.

Weiss föddes i den ungerska staden Solt vid 1800-talets slut. Han började sin karriär genom att spela för Törekvés SE men flyttade redan efter ett år vidare till Maccabi Brno, ett Tjeckiskt lag. Innan detta hade hann han dock spela i Ungerns landslag och delta i OS.

 

Endast ett år senare så flyttade han en gång till, denna gången till Italien och Alessandria. I sin sista flytt som spelare fick han 1925 börja i F.C. Internazionale Milano, ett lag han bara ett år senare skulle bli tränare för. Det är även i rollen som tränare han skulle lämna störst avtryck. När han tillträdde var han endast 30 år gammal.

Tränare

Weisz hade för många en helt ny syn på fotbollen. Han började fokusera på detaljer som ingen annan tidigare tittat på. Bland annat spelarnas diet blev väldigt viktigt för Weisz. Även spelplanens skick fick extra uppmärksamhet då trädgårdsarbetare anställdes för att sköta om den. Idag ses båda dessa saker som något självklart, men då var det revolutionerande.

 

Till skillnad från andra tränare som oftast stod vid sidan av planen och skrek orders så gillade Weisz att vara mitt i gröten under träningarna. Han hade även en förmåga att se talang. Detta är kanske främst exemplifierat med spelaren Giuseppe Meazza som Weisz snappade upp till Inter efter att A.C. Milan sparkade ut honom som 13-åring.

 

Weisz ödslade ingen tid utan satte Meazza på en strikt diet så att han under sin uppväxt kunde bygga muskler samt ett träningsschema där han spelade mot en vägg, timmar i ända för att förbättra bollmottagningen.

 

Som 17-åring klev Meazza in i a-laget och året efter gjorde han 38 mål på bara 29 matcher. Man kan inte göra annat än att undra hur oddsen på Inter hade sett ut om dagens stora bettingsajter hade funnits då. Speciellt då man nu i efterhand, vet att laget något år efteråt vann hela Serie A. Något som än idag, gör Árpád Weisz till den yngsta Serie A-vinnande tränaren.

 

Under årens lopp fortsatte Weisz sedan att tränga ett stort antal olika lag, han hyllades i hela europa för sina insatser och kallades i Italien för "Il Mago", eller översatt trollkarlen.  Allt detta tog tyvärr slut i och med att Nazisterna och Faschisterna fick ett allt fastare grepp om Europa. På grund av nya raslagar så förlorade Weisz sitt jobb och sitt medborgarskap. Han tvingades fly, först till Frankrike och sedan till Holland. Efter att Nazisterna ockuperat Holland blev Weisz tillsammans med sin familj snart fångatagen av SS och skickades till Auschwitz där de sedan omkom.

 

Idag är Árpád Weisz hyllad i Italien och hans upptäckt Meazza anses varit tidernas bästa fotbollsspelare med Stadium döpt efter sig.

 

Mycket av informationen är hämtad från denna artikeln på Aftonbladet.