Kända Milan-spelare

Genom åren har AC Milan haft otaliga prominenta spelare och det skulle krävas en bok för att ta med alla. Här försöker vi i alla fall titta lite närmare på några stycken från lite olika eror.

Gre-No-Li

Talar man om Milan så går det givetvis inte att undgå att nämna den svenska trion Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Niels Liedholm, vilka hade en stor del i Milans framgångar i början av 1950-talet.

 

Efter Sveriges OS-guld i London 1948 värvades Gunnar Nordahl till klubben och året senare också Gunnar Gren och Nils Liedholm. Den svenska trion blev snabbt publikfavoriter och gick under smeknamnen ”Il cannoniere” (skyttekungen), Nordahl, ”Il professore”, Gren samt ”Il barone”, Liedholm.

 

Nordahl är kanske den av de tre svenskarna som blivit mest ihågkommen då han än idag är Milans främsta målskytt i Serie A genom tiderna med 210 mål på 257 matcher. Nordahl är för övrigt den tredje mesta målskytten i Serie A genom alla tider.

Paolo Maldini

Är det någon spelare som mer än någon annan förknippas med Milan så är det utan tvekan Paolo Maldini. Redan som 16-åring debuterade han i Serie A i januari 1985 och efter det skulle han komma att bli Milano-klubben trogen ända fram till karriärens slut i maj 2009.

 

Totalt blev det 647 Serie A-matcher i Milan-tröjan, vilket också är rekord för flest spelade matcher i Serie A över huvud taget. Räknar man även in andra matcher i cuper och liknande landar man på 902 matcher.

 

Paolo Maldinis tröja med nummer 3 på ryggen är numera pensionerad, vilket innebär att ingen annan kommer att spela med det numret i framtiden, förutom möjligtvis hans två söner om dessa når A-lagsklass.

Franco Baresi

Näst efter Paolo Maldini är det frågan om inte en annan back, nämligen Franco Baresi kan vara den mest legendariske spelaren. Baresi debuterade i Serie A som 17-åring våren 1978 och var sedan klubben trogen fram till 1997 då karriären avslutades.

 

Sammanlagt blev det 532 Serie A-matcher och totalt 719 matcher i Milan-dressen. Precis som Maldini är Baresis tröja, med nummer 6 på ryggen, pensionerad.