Löpning för fotbollsspelare

Vill man hålla på med löpning för att att bli en bättre fotbollsspelare så finns det ett par saker man ska hålla i åtankte, för man kommer inte att behöva träna på samma sätt.

Till att börja med ska man se till att skaffa rätt utrustning, man kan inte träna löpning med samma skor som man tränar fotboll med, det krävs ett par ordentliga löparskor för att man ska kunna springa utan att belasta benen och fötterna i den grad att man riskerar skador.

 

Fotbollsspelare ska inte träna som konditionsidrottare, de som tränar idrotter som längdskidsåkning, lång- och medeldistanslöpning, orientering, cykel och rodd. Vissa delar av denna träning får inte fotbollspelare lika mycket utav, det finns till exempel inget självändamål i att försöka maximera VO2max. Studier har upprepade gånger visat på att efter en viss nivå, ett viss tröskelvärde, är sambandet mellan VO2max och ökad löpförmåga på fotbollsplanen begränsad.

 

Istället är det andra saker som spelar betydligt större roll. Det första är musklernas förmåga att oxidera syre när det finn i överflöd, som vid till exempel promenader. Nästa är hur snabbt kroppen kan anpassa sin syreupptagningsförmåga efter den intensitet man har, vare sig man tränar eller spelar, hur fort man kommer igång med andningen och hur snabbt pulsen höjs.

 

Det är även viktigt med vad man kallar löpekonomi, vilket är att göra sig av med mindre energi men hålla samma takt. Detta gör man genom att ha en bra utvecklad löpteknik, vilket är väldigt bra i fotboll när man måste kunna accelerera upprepa gånger under en match utan att bli utmattad. 

 

Slutligen har man anaerob uthållighet, kroppens förmåga att arbeta med hög intensitet i kortare tid med hjälp av aeroba och anaeroba processer, det vill säga metaboliska proceser som respektive kräver och inte kräver syre. Anaerob uthållighet är något man använder sig av under omständigheter som sprinterlopp. Anaerobt arbete betyder de som görs med otillräckliga reservoarer av syre vilket betyder att kroppen måste tillgodose denna energi genom skapandet av mjölksyra som en biprodukt.

 

Sammanfattningsvis kan man säga att alla fotbollsspelare, och spelare i andra lagsporter, bör hålla sig borta från att springa mien och i stället fokusera på konditionsträning som faktiskt är bättre lämpad för dessa sporter.