Vid utomhusträning

Det kan kännas jobbigt att ta sig ut och springa under vinterhalvåret, men med rätt planering kan du njuta av din löpträning utomhus även under den kallaste årstiden. Ett gammalt ordspråk säger att det inte finns dåligt väder utan bara dåliga kläder - och det stämmer.

Håll dig varm - inifrån och ut

Innan vi börjar springa i kylan är det viktigt att värma upp musklerna ordentligt och det kan vi göra hemma. Eftersom kroppen gör av med extra mycket energi för att hålla sig varm i kylan är det bra att äta en banan eller en skiva bröd innan man ger sig ut för att träna. Det är förstås viktigt att klä sig rätt också, innan vi beger oss ut. Klä på dig flera lager. På så sätt kan du ta av dig någonting om det skulle bli för varmt. Ett vätskebälte under jackan kan vara bra att ha så att kroppsvärmen gör så att vattnet inte fryser.

Vi kan hitta många tips angående kläder och utrustning på sajten iForm. Där kan vi läsa om hur viktigt det är att välja rätt skor. Det är lätt att halka om inte sulan fäster ordentligt. På nätet kan du hitta både bra löparskor och annan utrustning som du behöver för såväl konditionsträning som fotbollsmatcher ute i kylan.

Ta vara på ljuset

Det bästa är om du kan välja när på dygnet du vill springa, och på så sätt ta vara på solens strålar. Vår kropp tillgodogör sig D-vitaminer när vi springer i solen även på vintern. Om du jobbar hela dagarna och väljer att springa på morgonen eller kvällen kan det vara bra att tänka på att ha en lampa med.

Skulle det bli väldigt mycket snö där du brukar springa, kan du se dig om efter en annan plats. Alternativet är förstås att springa på stigar som blir plogade när det är mycket snö.