Fantasyfotboll

Vad är fantasyfotboll kanske man frågar sig? Detta är något som härstammar från USA men som nu, tack vare internet, har börjat ta sig in här i Sverige. Det är ett nytt sätt att spela på vissa sporter och är nästan omåttligt populärt i sitt hemland. Låt oss titta lite närmare på hur detta egentligen fungerar.

Ett av de tidigaste försöken att skapa ett fantasyspelsystem kom från senare delen av 1950-talet då en av partnerägarna till det amerikanska fotbollslaget Oakland Raiders, Wilfred Winkenbach, utvecklade fantasygolf där varje deltagare valde ett lag med professionella golfspelare och den som hade färst antal slag bland allla sina spelare när en turnering var över vann potten. Medan detta aldirg organiserades till något större, varken som en hobby eller som en affärsidé, gick det vidare till andra sporter där konceptet så småningom fick betydligt större genomslag.

 

I fantasyfotboll väljer man helt enkelt ut ett antal spelare som representerar ens personliga lag. Det spelar ingen roll om spelarna man väljer kommer från helt olika lag i verkligheten, men normalt sett måste man välja spelare inom en specifik liga. Varje spelare har dock en kostnad och man har bara en viss mängd att spendera, tar man två topprankade spelare kommer man behöva plocka flera betydligt sämre spelare för att kunna bilda ett kopmplett lag. Oftast måste man plocka spelare för varje position som tillsammans utgör en normal laguppställning.

 

Det enkalste sättet att hitta en fantasyliga att spela i är att hitta en sajt som erbjuder detta. På en sådan kan man hitta alla detaljer och regler man behöver veta för att kunna spela, sedan är det bara att välja ut ett lag. Spelarna man har valt kommer sedan att tjäna poäng beroende på vad de lyckas göra under en match. En attackerare kan till exempel få poäng för att göra ett mål medan en försvarare eller målvakt får poäng för att förhindra att motståndarna gör mål.