Fotbolls England

England tillhör ett av de länder där fotboll är riktigt stort och landet kallas ofta för fotbollens vagga. Bara i Londons område, finns det omkring 80 amatörligan och 14 professionella lag. Säsongen 2016/2017 befinner sig inte mindre än fem lag i Premier Leauge, med hemort London.

 

I mitten av 1800-talet startade den organiserade fotbollen i England och 1863, grundades det engelska fotbollsförbundet, The Football Association, (FA). FA-cupen är den främsta cupturneringen för herrar i England och den har spelats sedan säsongen 1871/1872. Föregående ligamästare och FA-cupmästare för herrar, möts inför varje ny säsong, i en match som kallas för Community Shield.

 

En av de främsta ligorna i Europa och den som toppar det engelska ligasystemet, är otvivelaktigt Premier Leauge. Ligan grundades 1992 och har 20 klubbar som spelar i ligan varje säsong. Ligan är världens mest bevakade fotbollsliga och tampas i topp tre tillsammans med den spanska La Liga och tyska Bundesliga i Uefas rankning.

 

I fotbollsvärlden är klubbarna i Premier Leauge några av de rikaste fotbollsklubbarna i världen. Deloitte, är ett multinationellt revisions- och konsultföretag, som årligen redovisar intäkterna från klubbarna, genom Football Money Leauge, där utav de 40 rikaste fotbollsklubbarna i världen, säsongen 2013/14, återfanns alla 20 lag.

 

Några av klubbarnas viktiga inkomstkällor kommer från deras entre- och matchavgiter. Exempelvis har biljettpriserna höjts mer än tio gånger sedan 1989, då den billigaste biljetten för att se Liverpool gick på fyra pund och tjugo år senare kostade den billigaste 45 pund. Arsenals biljettpriser ökade från fem pund till 51 pund och utvecklingen för priserna kan kopplas direkt till de ökade spelarlönerna, som ökat med ungefär 1500% under samma tid.